Begeleiders utrecht

Diana Koenen

Begeleider B

Diana vindt haar werk heerlijk om te doen vanwege de puurheid van cliënten. Geen cliënt is hetzelfde en daarom begeleidt en benadert zij iedereen ook op een verschillende manier. Zij laat geen mogelijkheid liggen om samen met cliënten op de fiets of lopend lekker een frisse neus te gaan halen en wat zaken te regelen in de omgeving.

Diana is een pittige begeleider, zowel in de gerechten die zij bereidt voor de groep, als in haar begeleidingsstijl. Ze benadert cliënten open, eerlijk en duidelijk zodat zij weten waar ze aan toe zijn. De basis van vertrouwen en een flinke dosis humor zijn daarbij onmisbaar. Diana vindt het belangrijk dat cliënten weten dat ze bij haar terecht kunnen, ook als ze een mindere dag hebben. Ze zet zich volledig in om met hen te bereiken wat zij voor ogen hebben, of dit nu een kleine of een grote stap is om te nemen.

Winan Algoo

Begeleider B

Winan vindt het belangrijk om positief in het leven te staan. Hij zegt hierover: ‘jouw gedachten bepalen wat je uitstraalt, en mensen reageren op wat jij uitstraalt.’ Hij gelooft dat je uit elke situatie, hoe moeilijk ook, iets positiefs kunt halen. Volgens zijn collega’s is Winan bijzonder duidelijk in de communicatie en werkt hij goed samen, een echte teamplayer. Hij is klein van stuk, maar qua karakter is hij juist een grote, krachtige persoonlijkheid.

Winan zegt dat bewoners veel meer zelf kunnen dan ze vaak denken. ‘Ik wil geen taken van anderen overnemen, maar alleen ondersteuning bieden. Door het overnemen van dingen ontneem ik mensen mogelijkheid om te leren en te groeien. Door het zelf doen hebben bewoners de kans met vallen en opstaan zelf te ervaren, leren en groeien.’

Nynke Torij

Begeleider C

Nynke straalt rust uit en haar open houding zorgt voor een ontspannen gesprek. ‘Het leukste van het werk dat ik doe, is het creëren van verbinding’ aldus Nynke. ‘Dat een cliënt zelf ervaart dat hij of zij er toe doet. Je bent goed zoals je bent, met wat je al bent én met wat je nog mag leren.’

Nynke houdt van ‘Empowerment’, dat wil zeggen dat ze graag werkt vanuit de eigen kracht van de cliënt. Het geeft haar veel voldoening om samen met cliënten te werken naar een succeservaring en op deze manier bij te dragen aan de eigenwaarde en het vergroten van de zelfredzaamheid.

Zij kijkt vanuit een helicopterview en brengt dan in kaart wat er dient te gebeuren, waardoor zij georganiseerd en gestructureerd werkt. Haar collega’s merken dan ook op, dat ze uitstraalt dat ze weet wat ze doet. Dat brengt rust en ontspanning met zich mee.

Hassane Gaznay

Begeleider B

Hassane is de belichaming van onze kernwaarde ‘zelfstandig’. Hij weet hoe hij cliënten in hun kracht kan zetten met zijn handen op de rug.  Hij biedt bewoners toezicht en sturing, maar tegelijkertijd het vertrouwen en de vrijheid om het uiteindelijk zelf op te lossen.

Hassane vindt het erg leuk dat de bewoners bij Matthias Zorg ondersteund worden maar toch hun eigen appartement hebben; een eigen plek met dingen die zij daar kunnen leren. De mix van zelf  op eigen appartement vaardigheden aanleren en toch samen eten en gezamenlijke ruimtes hebben vindt hij erg leuk. ‘Ik vind de dynamiek leuk, zo hebben de bewoners ook iets aan elkaar.’

Het belangrijkste onderdeel van begeleiden vindt Hassane structuur en vertrouwen. ‘Cliënten weten dat ze op mij kunnen bouwen en weten ook waar ze aan toe zijn met mij als begeleider’ legt hij uit. Daarnaast is het voor Hassane belangrijk om ook grapjes te kunnen maken en niet alleen maar serieuze hulpverleningsgesprekken te voeren met cliënten, hier ziet hij ze soms echt van opbloeien.

Lisa Groenwold

Begeleider C

Lisa is een geboren begeleider. In haar eigen woorden: ‘Ik heb erover nagedacht wat voor werk ik zou willen doen wanneer ik de zorg uit zou gaan. Conclusie: geen idee! Het zorgen zit ergens diep in mijn hart, het lijkt wel een soort van tweede natuur. En daarbij verveel ik mij nooit in het werken met mensen, iedere dag en ieder mens is anders.’

Volgens haar collega’s wordt er een boel afgelachen zodra Lisa in huis is. Daarnaast weet ze met haar positieve houding moeiteloos cliënten gemotiveerd te krijgen om actief bezig te zijn met hun doelen. Dat komt vast doordat ze het zelf zo leuk vindt om te kijken wat de cliënt al kan en graag wil leren, zodat de begeleiding en doelen hierop kunnen worden aangepast.

Lisa is to the point en pakt zaken meteen aan. Als begeleider vindt zij eerlijkheid en openheid belangrijk. Dit naar de cliënt toe, maar ook naar zijn of haar netwerk.

Renske Veldhuizen

Begeleider C

Renske is de wandelende encyclopedie van het team en weet op de meest uiteenlopende vragen het antwoord. Deze kennis heeft ze verzameld op haar reizen en tijdens haar jarenlange ervaring in dit werkveld. Diezelfde ervaring heeft haar ook geleerd dat falen niet erg is, maar een les. Dit wil ze cliënten ook meegeven: ‘na vallen komt het opstaan, en laat mij daarbij je kruk maar zijn’.

Renske is erg creatief en handig. Dit komt heel goed van pas bij de dagbesteding, hiervoor ontwikkelt ze dan ook de leukste activiteiten, waar iedereen enthousiast aan mee doet.

Renske geeft graag complimenten en belicht de dingen die goed lopen, ze is als begeleider namelijk oprecht trots op haar cliënten. Met een flinke dosis humor en positiviteit kom je verder tot het beoogde doel, dan de nadruk te leggen op alles wat niet goed loopt.

Hedwig Verkuil

Begeleider B

Hedwig heeft een schat aan ervaring in de zorg opgedaan in haar carrière en weet die ervaring altijd op precies het juiste moment in te zetten. Volgens haar collega’s is zij moedig en behulpzaam. Ze is erg duidelijk en belicht de situatie vaak van een andere kant waardoor ze anderen ook nieuw inzicht geeft.

Hedwig kijkt vanuit haar levenservaring naar wie mensen echt zijn, en biedt dan wat die persoon nodig heeft. Dat doet ze wel onderbouwd maar niet vanuit een boekje; ze werkt intuïtief. Ze vindt het belangrijk om in haar werk ‘professioneel zichzelf te zijn’ en kan daarin ook weleens lekker gek doen. Verder is Hedwig zorgzaam en opmerkzaam waardoor mensen zich thuis voelen bij haar.

Wilt u meer weten over Matthias zorg?

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met iemand van Matthias zorg, druk op de knop hieronder: