Begeleiders

Bianca Balk

Teammanager

Bianca is de teamleider van zowel locatie Amersfoort als Utrecht. Zij maakt de cliënten altijd weer aan het lachen, maar straalt tegelijkertijd ook genoeg autoriteit uit om erg serieus genomen te worden door de bewoners. Zij is altijd met de cliënt op zoek naar zijn of haar talenten: ‘Door talenten te benoemen en juist met dit talent aan de slag te gaan doet de cliënt succeservaringen op. Al die succesjes vieren we samen.’

De passie voor het werk is belangrijk voor Bianca. In haar eigen woorden: ‘Na al die jaren sta ik nog steeds vol passie in het vak. Want iedereen verdient een kans en mag er zijn. Iedereen heeft het recht op geluk en iedereen met of zonder beperking draagt wat bij in het leven. Vele cliënten in deze doelgroep hebben vooral veel pech gehad in het verleden. Samen bouwen en werken aan hun dromen en hun toekomst. Iedere kleine stap vooruit, is fantastisch mooi.’

Door Bianca’s ruime werkervaring in verschillende functies en bij verschillende organisaties voor mensen met een licht verstandelijke beperking, is zij in staat zowel zorginhoudelijk als bedrijfskundig mee te denken. Ze werkt op deze manier aan (het bewaken van) kwaliteit. Dat maakt haar natuurlijk een hele goede teamleider.

Bianca vindt het belangrijk om naast de cliënt te staan, want dat geeft een gevoel van gelijkwaardigheid en vertrouwen. ‘Ik hou van een open en directe communicatie, besprenkelt met wat humor. Hierdoor ontstaat duidelijkheid en de ruimte om te relativeren zodat de cliënt positiever tegen zaken gaat aankijken.’

Frederik Esbach

Begeleider C

Frederik is voor zowel cliënten als het team een rustige, betrouwbare basis. Hij heeft oog voor de mensen om zich heen en is altijd in voor een grap. Een collega merkte op ‘Frederik is niet bang om zichzelf als instrument te gebruiken met humor, om een doel te bereiken.’ Over instrumenten gesproken: het schijnt dat de cliënten zijn muzikaliteit geweldig vinden!

Frederik is een echte denker, hij houdt zicht op het levensverhaal van elke cliënt en kijkt welke begeleidingsstijl het beste bij hen aansluit. Hij weet hoe hij mensen in beweging kan krijgen zonder het woord ‘moeten’ te gebruiken. Frederik begrijpt goed dat cliënten zoveel mogelijk zelfstandigheid willen en helpt waar hij kan om dat mogelijk te maken, maar hij is ook niet bang om eerlijk te zijn naar hen toe wanneer dit niet lukt. Hij weet uitstekend de vinger op de zere plek te leggen.

Iedereen weet ook dat Frederik overtuigd vegetariër is, hij overwoog zelfs om dat op zijn visitekaartje te vermelden! Gelukkig heeft hij uiteindelijk ook een normaal visitekaartje gekregen.

Ellen Haak

Begeleider C

Ellen is een ras-positieveling en is daarin aanstekelijk voor het hele team. Zij vindt dat onze cliënten al genoeg te horen hebben gekregen wat ze allemaal niet kunnen. Als begeleider focust Ellen liever op wat de cliënten wel kunnen en gaat daarmee aan de slag met hen: ‘dat is waar een mens van groeit!’

Het belangrijkste vindt zij om de cliënt het vertrouwen te geven dat zij verder kunnen komen dan waar ze nu zijn. Dat drijft Ellen ook in het uitvoeren van haar werk: ‘het is zinvol werk waarin altijd iets beters te bereiken is. Bijvoorbeeld een bewoner die op tijd uit bed is, terwijl dat normaal nooit lukt, dat geeft mij een enorm positieve boost.’

Naast het feit dat Ellen erg vrolijk is, valt het ook op dat ze punctueel is. Ellen maakt niet alleen voor zichzelf lijstjes, maar noteert ook van alles wat de rest van de collega’s niet kunnen onthouden. Zij doet dat zeer vlot en duidelijk en dat geeft heerlijk overzicht.

Alfred Coenen

Begeleider B

Alfred is een natuurtalent in het verbinden van mensen. Hij straalt door zijn enthousiasme en energie levenslust uit en is hierdoor in staat cliënten te motiveren en ook kleine geluksmomenten te laten ervaren. Hij zegt zelf dat zijn manier van werken samengevat kan worden in deze zin: ‘kijk naar de mogelijkheden, naar wat iemand kan’.
Collega’s geven aan dat zij bewondering hebben voor Alfreds natuurlijke en respectvolle omgang met de bewoners.

Alfred houdt makkelijk overzicht en rust en is altijd de relaxte noot die aan het werk is. Hij is zich goed bewust van alles wat moet worden opgepakt; cliënten weten dat en kunnen daarop vertrouwen. Alfred regelt de dingen niet snel zelf voor de cliënten of collega’s; hij is een kei in het activeren door met hen sámen dingen aan te pakken. Helaas dus geen tijd om met de voetjes omhoog te gaan zitten als Alfred aan het werk is. Dat geeft niet, want het is zo gezellig om samen met hem aan de slag te zijn, dat eigenlijk niemand dat erg vindt.

Alfred heeft al 20 jaar werkervaring in het Soesterkwartier. Hij kent de buurt als zijn broekzak en kan daarom cliënten goed adviseren of in contact brengen met wijkactiviteiten. Hij is erg goed op de hoogte van de sociale kaart van de omgeving.

Tirza Elling

Begeleider C

Tirza is professioneel, betrokken en goed afgestemd op de cliënten. In haar eigen woorden: ‘Als begeleider ga ik uit van de kracht van de cliënt. Ik vind het belangrijk om de cliënt (weer) zelfvertrouwen te geven en dit te laten ervaren. Daarnaast vind ik het belangrijk om te laten merken dat je er mag zijn, in een veilige woon- en leefomgeving waar ontwikkeling mogelijk is.’

Tirza werkt met veel plezier omdat ze elke dag weer leert van haar collega’s en cliënten. Doelen samen behalen, de band die je opbouwt met elkaar, goede gesprekken die je hebt, de groepsdynamica, daar doet zij het elke dag weer voor.

Wat Tirza belangrijk vindt als begeleider is: duidelijkheid, communicatie, respect naar elkaar, een veilige sfeer, samenwerken en eigenlijk één van de belangrijkste dingen: humor.

Hugo Jansen

Begeleider C

Hugo straalt rust uit, ook op de hectische momenten. Daarnaast is hij het grote luisterende oor van het team. Door deze rust en zijn vermogen echt te luisteren naar cliënten, heeft Hugo snel het vertrouwen. ‘Hugo kan heel goed luisteren, hij neemt daar echt de tijd voor. Het is fijn om een verhaal tegen hem te vertellen,’ aldus een collega.

Hugo waardeert echt wie mensen zijn, in al hun verscheidenheid. Hij kan daar de schoonheid van inzien, de unieke positieve, en ook minder positieve eigenschappen van elk mens. ‘Daarom vind ik zorg op maat ook zo belangrijk. Iedere cliënt heeft zijn eigen doelen, waaraan samen met de begeleiding gewerkt wordt op de manier die bij hen past. Maar ieder heeft ook zijn eigen tempo om een doel te bereiken. Ook al zijn het kleine stapjes, elke stap vooruit is belangrijk’.

Hugo luistert graag naar de cliënten, naar wat zij hebben meegemaakt, wat ze zouden willen. Dan bekijkt hij samen met hen wat ze kunnen doen om een doel te behalen. Hij keurt gedrag niet snel af en brengt zaken vaak luchtig en met humor richting de cliënt.

Desiree Mekke

Begeleider C

Desiree weet echt waar ze voor staat; ze heeft een schat aan ervaring en inzicht in het gedrag van mensen. Zij vindt het vooral belangrijk om een veilige omgeving te bieden waar oog is voor iedereen en altijd een luisterend oor. Ze vertrouwt erop dat er altijd een nieuwe kans op verandering is. Collega’s waarderen dit in haar: ‘Desiree heeft een visie die mij erg aanspreekt. Zij staat naast bewoners, terwijl ze oog heeft voor hun vaak indrukwekkende levensverhaal.’

Desiree zegt zelf: ‘Dit werk doe ik omdat ik van binnenuit ervaar hoe moeilijk onze doelgroep het heeft in onze maatschappij. Ik wil een verschil maken.’ Dat verschil maakt ze door een veilige plek te bieden, goed te luisteren en vanuit een positieve instelling altijd open te staan voor mogelijkheden en indien nodig op zoek te gaan naar oplossingen.

Desiree komt rustig over, denkt goed na over de dingen en komt dan vaak met een goed plan of idee. Ze kan -indien nodig- zeer duidelijk zijn, maar wel op een fijne manier, door de ander opbouwend tegemoet te treden. Desiree kleurt de dag zodra ze binnenkomt!

Yvonne Verbon

Huismeester en Begeleider B

Yvonne is een betrokken medewerker en biedt de warmte die cliënten zo hard nodig hebben. Yvonne luistert, heeft oprechte interesse en verdiept zich in de onderliggende problematiek. Ze gaat altijd op zoek naar de oorzaken van gedrag en kijkt dus naar de diepere reden voor wat cliënten zeggen of doen.

Yvonne draagt doordeweeks zorg voor de nachtdiensten. Doordat zij een constante factor is, geeft zij cliënten een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wanneer cliënten haar vertellen wat hen bezighoudt, voelt dat voor haar niet als werken. In Yvonnes eigen woorden: ‘Ik werk al heel lang in de zorg, het past gewoon bij mij. Loesje zei het al ‘zorgen moet je doen, niet maken’’.

Ook leuk om te vermelden, is dat Yvonne de gezamenlijke ruimtes van Matthias Zorg met grote smaak en huiselijkheid inricht. Daarmee zorgt zij dat het niet aanvoelt als een grote instelling, maar als een gezellig thuis en daar zijn we erg blij mee.

Judith Giesen

Begeleider C

Judith geniet erg van het werken met deze doelgroep: ‘Mensen met een verstandelijke beperking reageren onbevangen, puur en eerlijk. Het geeft mij voldoening me in hen te verplaatsen en te kijken wat zij nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.  Tevens hoop ik ze een gevoel van eigenwaarde te kunnen meegeven door ze te laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken.’

Collega’s waarderen Judith om haar onverwachtse humor. Die humor is voor Judith zelf niet zo onverwachts, want het is een belangrijk deel van haar leven. ‘Lekker lachen is gezond’ aldus Judith.

Judiths persoonlijke werkwijze is te beredeneren vanuit de cliënt. Wat wil de cliënt zelf? Dat vindt zij een belangrijk uitgangspunt in de relatie met cliënten. Haar rol in het team is dan ook vaak om door te vragen op wat de aanpak of beslissing voor de cliënt betekent. Judith herinnert het hele team er steeds aan  dat het belang van de cliënt voorop staat.

Ze zoekt als begeleider een balans tussen uitdagen en ondersteunen. Uitdagen om cliënten te laten ervaren dat ze tot meer in staat zijn dan ze denken en hen in een veilige omgeving laten ontdekken dat wat nu nog moeilijk is makkelijker kan worden.

Wilt u meer weten over Matthias zorg?

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met iemand van Matthias zorg, druk op de knop hieronder: