Dagbesteding

Bij Matthias Zorg werken we met een innovatief model voor dagbesteding. Cliënten kunnen bij diverse organisaties aan de slag als vrijwilliger en kunnen zo deelnemen aan de maatschappij en tegelijkertijd werken aan hun persoonlijke doelen. Dit gebeurt uiteraard onder intensieve begeleiding en ondersteuning vanuit Matthias Zorg. Op de werkplek heeft elke cliënt een individuele begeleider die altijd aanwezig is wanneer de cliënt werkt. Die begeleider ondersteunt de cliënt, stuurt hem/haar aan en geeft uitleg waar nodig. Daarbij is vanuit Matthias Zorg ook een individuele begeleider. Deze coördineert het proces, zorgt ervoor dat de werkzaamheden goed aansluiten op de leerdoelen en voorkeuren van de cliënt en ziet erop toe dat de cliënt werkelijk alle begeleiding krijgt die nodig is vanuit de werkplek.

Op deze manier kan de dagbesteding veel beter afgestemd worden op de individuele cliënt dan wanneer een cliënt naar standaard dagbestedingsinstelling gaat en daar in een grote groep met het vaste dagprogramma meedraait. De cliënt krijgt op deze manier veel meer persoonlijke aandacht en begeleiding dan op de reguliere dagbestedingsvormen en is actief betrokken in de maatschappij. Daarnaast wordt gewaarborgd dat de dagbestedingsdoelen aansluiten bij het zorgplan en dat er voldoende keuze is in het soort plekken dat er voor een hele diverse keuzemogelijkheden zijn.

Een greep uit de opties die er momenteel zijn

Werken in de bediening bij een leuke Kiosk

Op het terrein van Boerderij De Hoef opent in januari 2019 een gezellige Kiosk. Deze unieke Kiosk bevindt zich in een gerenoveerde hooiberg naast de historische boerderij. Het is een plek waar buurtbewoners en andere geïnteresseerden  een lekkere kop koffie en versnapering kunnen gebruiken in een mooie omgeving. Het is mogelijk om taarten, koekjes e.d. te bakken voor de verkoop of om actief te zijn in de bediening.

Onderhouden van natuurspeeltuin en buitenterrein

Op het terrein van historische boerderij de Hoef opent in januari 2019 een grote natuurspeeltuin. Het terrein is ingericht om kinderen de kans te geven om natuur te verkennen, te spelen met texturen en elementen. Dit terrein mag onderhouden worden vanuit de dagbesteding van Matthias Zorg. Er is dus ruimte voor tuinmannen die het terrein mooi houden voor alle kinderen die komen spelen.

Creatieve objecten maken voor de verkoop.

Heerlijk bezig zijn met je handen en elke dag weer je creativiteit kwijt kunnen door het maken van steeds wisselende voorwerpen, zowel voor de sier als gebruiksvoorwerpen. De voorwerpen worden verkocht en er heeft dus ook altijd iemand plezier van wat jij hebt gemaakt. We maken momenteel schilderijen, vogelhuisjes met mozaïek en hippe speenkoorden. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel.

En vele andere opties…

Dit is slechts een selectie uit de vele opties. Er zijn ook plekken bij onder anderen een galerij, kinderdagverblijf, kerk en bij een organisatie die tuinonderhoud verzorgt. De werkzaamheden op deze locaties zijn divers waardoor op elke locatie bekeken kan worden welke werkzaamheden aansluiten bij de talenten en interesses van de cliënt. Er komen regelmatig nieuwe plekken bij dus aarzel niet om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.’

Voor wie?

Dagbesteding via dit vernieuwende model kan gevolgd worden door zowel cliënten die in onze woonvormen verblijven als cliënten die elders wonen. Zolang zij maar vallen in de doelgroep: mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking (eventueel met bijkomende gedragsproblematiek) vanaf 18 jaar. Voor alle dagbestedingsindicaties is een passend aanbod, via zowel WMO als WLZ.

Dit gaat als volgt in zijn werkt: de cliënt krijgt een begeleider van Matthias Zorg die samen met cliënt en wettelijk vertegenwoordiger een ondersteuningsplan maakt waar in staat welke dingen de cliënt wil gaan leren tijdens het werken. Daarnaast brengt deze begeleider samen met cliënt in kaart wat de hobby’s, talenten en voorkeuren zijn.

Vervolgens komt de begeleider met enkele voorstellen van werkplekken die aansluiten op de wensen en die op dat moment beschikbaar zijn. De cliënt geeft aan welke plek de voorkeur heeft en maakt dan een afspraak om daar te gaan kijken en kennismaken. Wanneer de plek bevalt krijgt de cliënt op deze plek ook een begeleider die altijd aanwezig is wanneer de cliënt werkt, die biedt ondersteuning en beantwoordt vragen wanneer dit nodig is.

Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen?

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.