Voor wie?
Dagbesteding via dit vernieuwende model kan gevolgd worden door zowel cliënten die in onze woonvormen verblijven als cliënten die elders wonen. Zolang zij maar passend zijn binnen de doelgroep: Mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking (eventueel met bijkomende gedragsproblematiek) vanaf 18 jaar. Een Wlz-indicatie van het CIZ is noodzakelijk (ZZP VG04 t/m VG07 of zorgprofiel GGZ wonen 2 t/m 4).
Dit gaat als volgt in zijn werkt: de cliënt krijgt een begeleider van Zuniek die samen met cliënt en wettelijk vertegenwoordiger een ondersteuningsplan maakt waarin staat welke dingen de cliënt wil gaan leren tijdens het werken. Daarnaast brengt deze begeleider samen met cliënt in kaart wat de hobby’s, talenten en voorkeuren zijn.
Vervolgens komt de begeleider met enkele voorstellen van werkplekken die aansluiten op de wensen en die op dat moment beschikbaar zijn. De cliënt geeft aan welke plek de voorkeur heeft en maakt dan een afspraak om daar te gaan kijken en kennismaken. Wanneer de plek bevalt krijgt de cliënt op deze plek ook een begeleider die altijd aanwezig is wanneer de cliënt werkt, die biedt ondersteuning en beantwoordt vragen wanneer dit nodig is.

Een greep uit de opties die er momenteel zijn
Dagbesteding
Bij Zuniek werken we met innovatief model voor dagbesteding. Cliënten kunnen als vrijwilliger aan de slag bij diverse organisaties en kunnen op deze manier onderdeel worden van de maatschappij en tegelijkertijd werken aan hun persoonlijke doelstellingen.
Op de werkplek heeft elke cliënt een individuele begeleider die altijd aanwezig is wanneer de cliënt werkt. Die begeleider ondersteunt de cliënt, stuurt hem/haar aan en geeft uitleg waar nodig. Daarbij is vanuit Zuniek ook een individuele begeleider. Deze coördineert het proces, zorgt ervoor dat de werkzaamheden goed aansluiten op de leerdoelen en voorkeuren van de cliënt en ziet erop toe dat de cliënt werkelijk alle begeleiding krijgt die nodig is vanuit de werkplek.
Op deze manier kan de dagbesteding veel beter afgestemd worden op de individuele cliënt dan wanneer een cliënt naar standaard dagbestedingsinstelling gaat en daar in een grote groep met het vaste dagprogramma meedraait. De cliënt krijgt op deze manier veel meer persoonlijke aandacht en begeleiding dan op de reguliere dagbestedingsvormen en is actief betrokken in de maatschappij. Daarnaast wordt gewaarborgd dat de dagbestedingsdoelen aansluiten bij het zorgplan en dat er voldoende keuze is in het soort plekken dat er voor een hele diverse keuzemogelijkheden zijn.